Arbetsgivarguiden
Här finns stöd för dig som är arbetsgivare inom det statliga avtalsområdet.
Vikariat
En arbetstagare får anställas för viss tid på ett vikariat. Vikariat innebär att någon anställs som ersättare för en ledig arbetstagare för att fullgöra dennes arbetsuppgifter helt eller delvis.
För att utgöra ett vikariat krävs att vikariatet knyts till viss ledig arbetstagares anställning eller till viss ledig befattning och att anknytningen sker genom själva avtalet om vikariatsanställningen. Av Arbetsdomstolens praxis framgår att en vikarie i vissa situationer också kan ersätta flera frånvarande arbetstagare exempelvis under en semesterperiod eller upprätthålla en ledig befattning under den pågående rekryteringen.
För utförligare beskrivningar av olika vikariatssituationer se skriften Anställning i staten.
Vikarien kan, utan att anställningsformen behöver ändras, åläggas att utföra andra uppgifter än hen hade från början eller som utförts av den som har anställningen, om ändringen ligger inom ramen för den arbetsskyldighet som gäller för den som har anställningen.
Vikariatet består så länge som avtalats eller så länge anställningens ordinarie innehavare är frånvarande.
Arbetsgivaren behöver beakta skyldigheten att lämna besked om att den tidsbegränsade anställningen inte kommer att fortsätta, enligt 15 § lagen om anställningsskydd (LAS) och varsel enligt 30 a § LAS till den arbetstagarorganisation som arbetstagaren tillhör.
Om en arbetstagare har varit anställd hos arbetsgivaren som vikarie i sammanlagt mer än två år, det vill säga 731 dagar (se AD 2019 nr 56), den så kallade kvalifikationstiden, under de senaste fem åren, övergår anställningen till en tillsvidareanställning.
För mer information om vikariat se skriften Anställning i staten.