Löner
Här finns uppgifter och analyser som är baserade på den partsgemensamma lönestatistiken som Arbetsgivarverket samlar in i september varje år. Här hittar du också statistik över de tre mest förekommande kategoriseringarna av statsanställdas arbetsområden: BESTA, COFOG och Kompetenskategorier.
Uppdaterad: 2024-06-17
Arbetsgivarverket träffar som arbetsgivarpart inom det statliga förhandlingsområdet avtal för sina medlemmar med de fackliga motparterna OFR/S,P,O, Saco-S och Seko. I samarbete med de fackliga organisationerna producerar vi lönestatistik som utgör en viktig grund för löneförhandlingarna.
Utifrån lönestatistiken analyserar också Arbetsgivarverket statsanställdas löner, löneutveckling och löneskillnader mellan kvinnor och män. Nedanstående diagram visar en sammanfattning av innehållet i denna analys. Vissa tidsserier börjar år 1981 och andra senare. Om siffran inte visas för vissa år beror det på att data saknas.
Den här statistiken uppdateras i februari varje år.
Mer om löneutveckling och löneskillnader
De fördjupade analyserna av löneutveckling och löneskillnader mellan kvinnor och män hittar du här:
Löneutveckling i staten 2022
Arbetsområde
De tre mest förekommande kategoriseringarna av statsanställd personal är
- BESTA (Befattningsgruppering för statistik)
- COFOG (Classifications of Functions of Government)
- Kompetenskategorier
BESTAÖppnas i ny flik är en modell för klassificering av befattningar inom staten, som Arbetsgivarverket tagit fram tillsammans med parterna.
COFOG är en internationell klassifikation som grupperar offentliga sektorns utgifter efter deras funktion eller ändamål.
Mer om COFOG (på Eurostats webbplats)Öppnas i ny flik
KompetenskategorierÖppnas i ny flik är de anställdas indelning i lednings-, kärn- och stödkompetens, enligt en förordning från regeringen.
Alla dessa beskriver vad de myndigheterna och de statsanställda gör.
Att tänka på när du valt blå nivå:
Stapeldiagrammet med rubriken Arbetsområden 10 i topp visar antal anställda i de tio största arbetsområdena. I svart nivå blir diagrammet möjligt att scrolla och du kan se samtliga arbetsområden.
Kompetenskategorierna summerar inte till 100 eftersom några är oklassade. De oklassade redovisas i svart nivå.
Att tänka på när du valt röd nivå:
Urvalet för kön syns i rubriken, men övriga urval måste du själv hålla reda på.
Att tänka på när du valt svart nivå:
Samtliga diagram fungerar som urval för övriga diagram. Det går dock bara att göra ett urval i taget, klickar du på två kommer det senaste att gälla. Det gäller även för tidslinjen. Så för att jämföra olika år måste du först välja år sen urval.
Exempel: för att se hur många som arbetar med Stöd inom Allmän offentlig förvaltning, klicka på Stöd-stapeln och avläs antalet anställda i COFOG-diagrammet genom att föra markören över diagrammet.
Den här statistiken uppdateras i december och i juni varje år.