Det statliga arbetsgivarerbjudandet
Staten behöver medarbetare med rätt kompetens för att utveckla verksamheten och bidra till samhällsnytta. Det statliga arbetsgivarerbjudandet ger stöd för att profilera staten som attraktiv arbetsgivare.
Uppdaterad: 2025-03-24
”En förutsättning för effektiva statliga verksamheter är förmågan att attrahera och behålla nyckelkompetens både nationellt och internationellt. Efterfrågan på kompetens förändras och konkurrensen om arbetskraften ökar.”
Ur Strategi för statliga arbetsgivare, beslutad 2020.
Genom initiativet Jobba statligt samarbetar Arbetsgivarverkets 250 medlemmar för att visa karriär- och utvecklingsmöjligheter i statlig verksamhet.
Arbetsgivarverket har också tillsammans med medlemmarna tagit fram ett gemensamt statligt arbetsgivarerbjudande, vilket beslutats av Arbetsgivarverkets styrelse. Syfte är att erbjudandet ska vara en kommunikationsplattform för budskap för de olika aktiviteter som Jobba statligt bedriver men erbjudandet kan också användas frivilligt av enskilda medlemmar som inspiration och underlag i det egna arbetet med arbetsgivarprofilering.

Se bilden i större format (öppnas i nytt fönster) Öppnas i ny flik
Det statliga arbetsgivarerbjudandet utgår både från samhällsnyttan och den egna individens engagemang. Erbjudandet signalerar därmed att statliga jobb bygger både på samhällsansvar och ett engagemang för en positiv samhällsutveckling.
Det statliga arbetsgivarerbjudandet åskådliggjordes i en modell, ”diamanten”, som visar hur de olika delarna i arbetsgivarerbjudandet prioriteras och relaterar till varandra med utgångspunkt från individen.
Övergripande kommunikativt budskap
Kopplat till arbetsgivarerbjudandet finns ett övergripande budskap som lyder "Utvecklande för Sverige. Utvecklande för mig." Budskapet är framtaget för att användas för profilering exempelvis inom ramen för satsningen Jobba statligt, men kan också användas av en enskild verksamhet som vill understryka en samhörighet med hela den statliga sektorn.
1. Sammanhang
Samhällsnyttigt uppdrag. Jag företräder och tar ansvar för min verksamhet och jobbar för Sveriges långsiktiga utveckling.
2. Individens drivkrafter
Meningsfulla uppgifter. Jag utvecklar och förvaltar ett samhälle där jag påverkar människors vardag och framtid.
Utvecklande uppgifter. Jag arbetar med komplexa frågor som ofta spänner över olika ämnesområden och ställer krav på ständig kompetensutveckling och innovation.
Möjlighet att påverka. Jag får möjlighet att påverka verksamheten och utvecklas i mitt arbete. Genom att vara aktiv och ta ansvar stödjer jag utvecklingen.
3. Stödjande faktorer
God arbetsmiljö. Jag är en del av en kultur som bygger på transparens, där ledarskapet styrs av värderingar och mål och där jag är del i arbetsplatsens utveckling.
Kompetenta kollegor. Jag arbetar i en verksamhet som bygger på min och mina kollegors kompetens, våra olika erfarenheter och våra individuella och gemensamma resultat.
Individanpassade villkor. Med effektiv verksamhet och goda resultat som utgångspunkt har jag möjlighet att planera och påverka mitt arbetsliv utifrån min livssituation.
Utgångspunkten för erbjudandet är ett ”jag-perspektiv”, det vill säga vad jag som medarbetare får om jag väljer att jobba statligt. Erbjudandet utgår inte ifrån någon enskild specifik yrkesinriktning utan fokuserar på drivkrafter och engagemang hos medarbetare som ofta efterfrågas av arbetsgivare.
Utformningen är generisk, det vill säga att budskapen ska fungera och tilltala flera sorts kompetenser i olika situationer. Självklart skiljer sig de statliga verksamheterna åt i fråga om uppdragets karaktär, organisationens storlek, geografisk spridning och vilka kärnkompetenser som behövs. Modellen kan därför behöva kompletteras för respektive verksamhet.
Detta ursprungliga erbjudande togs fram 2015. Sedan dess har en rad förändringar skett i samhället som innebär nya synsätt och förhållningssätt både hos statliga arbetsgivare och på arbetsmarknaden i stort. Detta har motiverat en översyn av arbetsgivarerbjudandet. Arbetsgivarverket påbörjade därför hösten 2024 i dialog med medlemmarna ett arbete för att se över och uppdatera arbetsgivarerbjudandet. Arbetet ska enligt plan slutföras under 2025.