Datum: 4 juni 2025
Diarienummer: 2025/277
Remiss av Statens maritima och transporthistoriska museers och Statens försvarshistoriska museers redovisning av uppdrag att lämna förslag om organisationsförändring (Ku2025/00416)
Arbetsgivarverket besvarar remissen med utgångspunkt i ett statligt arbetsgivarpolitiskt perspektiv.
Arbetsgivarverket har tagit del av Statens maritima och transporthistoriska museers (SMTM) och Statens försvarshistoriska museers (SFHM) gemensamma redovisning av uppdraget att föreslå hur SFHM:s uppgifter kan inordnas i SMTM. Arbetsgivarverket har inga invändningar mot de förslag som rör de arbetsgivarpolitiska frågorna. Utifrån ett arbetsgivarpolitiskt perspektiv vill vi betona vikten av att följande frågor hanteras på lämpligt sätt i det fortsatta arbetet med organisationsförändringen.
Vi är fortsatt tillgängliga för rådgivning i frågor som rör arbetsgivarpolitik, kollektivavtal, lönebildning och andra frågor som kan uppkomma i samband med genomförandet.
Verksamhetsövergång och behovet av omställningsorganisation
Om den här verksamhetsförändringen, som SMTM och SFHM beskriver, innebär en verksamhetsövergång, tillämpas reglerna i enligt 6 b § LAS. Det innebär att alla medarbetare som tillhör den verksamhet som övergår till SMTM har rätt att följa med om de inte motsätter sig övergången. Den mottagande myndigheten kan i sin tur behöva säga upp medarbetare på grund av arbetsbrist efter det att organisationsförändringen genomförts och har då arbetsgivaransvaret för denna omställning. För SFHM innebär förändringen en nedläggning av myndigheten. De medarbetare som tackar nej till övergång kommer att sägas upp på grund av arbetsbrist. Arbetsgivarverket vill lyfta fram och förtydliga att SMTM, den mottagande myndigheten, är ansvarig för bedömningen om det är en verksamhetsövergång enligt 6 b § LAS. Båda myndigheterna har dock ett ansvar för att följa den arbetsrättsliga processen vid en verksamhetsövergång.
Eftersom SFHM inte längre kommer att finnas kvar som arbetsgivare, behöver det kvarstående arbetsgivaransvaret omhändertas under en tid. Arbetsgivarverket anser därför att regeringen bör ge Kammarkollegiet i uppdrag att vara omställningsorganisation för SFHM, i enlighet med hur detta hanterats vid tidigare nedläggningar av statliga myndigheter.
Tillräckligt med tid för lokala förhandlingar med arbetstagarorganisationerna
Som SMTM och SFHM lyfter fram i rapporten, är det viktigt att myndigheterna ges tillräckligt med tid att genomföra sammanslagningen. Arbetsgivarverket vill också betona att det krävs tid för att fullgöra arbetsgivarens skyldigheter att förhandla enligt gällande regler och avtal. Myndigheter kan ha skillnader i villkoren i sina lokala kollektivavtal, som behöver hanteras av mottagande myndighet inför en verksamhetsövergång.
Tillräcklig finansiering en viktig förutsättning
SMTM och SFHM lyfter i rapporten fram att arbetet med att förbereda och genomföra inordnandet under en övergångsperiod är förknippat med ökade kostnader. Arbetsgivarverket instämmer i denna bedömning. För att organisationsförändringen ska kunna genomföras med bibehållen kvalitet krävs att den nya myndigheten har tillgång till de resurser och den kompetens som behövs för att driva både förändringsarbetet och den löpande verksamheten.
Beslut i detta ärende fattas av generaldirektör Ann Follin. I den slutliga handläggningen deltog enhetscheferna Anna-Karin Jansson, Hanna Schmidt, Andreas Nyström, Åsa Krook och Lars Andrén, rådgivare Ana Gnospelius samt utredare Karin Berglind, föredragande.
Ansvarig handläggare:
Karin Berglind