12 maj 2025•Nyhet
”Jag är glad att man inser rymdens nytta för samhället”
För en självutnämnd nörd som Ella Carlsson är det ett drömjobb att få leda Rymdstyrelsen. Hon uppskattar den historiska satsning som görs på området och vill få med alla på båten. Eller rymdraketen.
Publicerad: 2025-05-12

Du är doktor i fysik och har en bakgrund i det militära. Du har även jobbat civilt på rymdbasen Esrange och kommer närmast från rollen som rymdchef och chef för Rymdavdelningen vid Försvarsmakten. Vad tar du med dig in i ditt nya uppdrag som generaldirektör för Rymdstyrelsen?
– Min breda erfarenhet från olika delar av rymdsektorn och en stor entusiasm för arbetet. Jag har tidigare suttit i Rymdstyrelsens styrelse så jag har fått en inblick i vad myndigheten gör. När tjänsten blev ledig tvekade jag inte. Det lät så väldigt roligt att tillsammans med andra driva svenskt rymdarbete framåt. Jag hade i och för sig mitt drömjobb vid Försvarsmakten också men nu handlar det om att få ihop hela rymdsektorn och driva svensk rymdverksamhet framåt.
Namnet Rymdstyrelsen låter nog abstrakt och nästan påhittat för många. Vad gör ni egentligen?
– I korthet så finansierar vi forskning och företag inom rymdområdet. Den största delen av våra pengar fördelas genom det europeiska rymdorganet ESA. Vi sprider också kunskap och skapar intresse för rymden, till exempel genom arbete på skolor.
Vad innebär det för dig att vara högste chef för en statlig myndighet?
– Att jag styr myndigheten som är regeringens förlängda arm ut i samhället. Oavsett vilken regering vi har så är det mitt uppdrag att genomföra de fattade besluten. Jag tänker också på den statliga värdegrunden och ser den som en ledstång. Även den arbetsgivarpolitiska strategin är något att hålla i. Den innehåller viktiga uppdrag som att se till att vi är attraktiva arbetsgivare och att vi ständigt behöver fortsätta utvecklas utifrån att samhället förändras.
– Att vara högsta chef innebär för mig också att jag leder på en övergripande nivå och inte är nere i detaljer och petar.
Vad står ni på Rymdstyrelsen inför just nu?
– Det är främst två saker. Den ena är att vi har fått i uppdrag av regeringen att starta fyra nya program. Ett nationellt satellitprogram, ett rymddataprogram, rymdteknik för dubbla användningsområden och en nationell forskarskola i rymdteknik. Det är en historisk satsning på rymdområdet och verkligen jätteroligt.
– Det andra är arbetet inför ESA:s ministermöte i höst där vi tillsammans bestämmer hur pengarna ska fördelas. Det görs för tre år i taget. Här i Sverige har vi nyligen haft ett möte för att få in intresseförfrågningar från företag och forskare. Nu lägger vi pusslet för hur vi vill att medlen fördelas för att på bästa sätt omhänderta Sveriges behov, ett förslag som vi tar med oss till ministerrådsmötet i höst.
Medvind i rymdbranschen, låter det som.
– Ja det är roligt med de här satsningarna. Jag är glad att man inser rymdens nytta för samhället. Den kan hjälpa till med så mycket och är så integrerad i vårt vardagliga liv här på jorden, fast vi inte tänker på det. Vi får till exempel olika sorters data och bilder från satelliter. När vi handlar med kort får vi tidsangivelsen via rymden. Vi behöver det för att kunna kommunicera, positionera oss och för att navigera. Rymden är verkligen en del av samhället.
Hur ser du på ditt eget ledarskap, vad utmärker det?
– Jag vill gärna ha med mig alla på båten, eller rymdraketen kanske man kan säga. Visst, som chef måste man ta beslut och man kan inte kan göra alla nöjda, men så länge man förklarar varför ett beslut tas och inkluderar, kommer man en bra bit på vägen. Jag brukar prata om transparens, förankring och delaktighet.
– Mitt ledarskap har också präglats mycket av att jag har haft så bra chefer i Försvarsmakten.
Vad tycker du karaktäriserar ett bra chefskap idag?
– Det är viktigt att ha en vision och att kunna kommunicera den. Beslutsamhet och empati är också viktigt. Chefer behöver ständigt anpassa sig till förändring och får inte fastna i ”så här har vi alltid gjort”. Att utvecklas ska vara en del av verksamheten. Att ha tillit till medarbetarna är en självklarhet.
Vilka särskilda utmaningar ser du för chefer framöver?
– Det är framför allt hur vi kopplar AI på bästa sätt till verksamheten. Det kan bli ett fantastiskt lyft men det finns som vi vet faror och nackdelar med tekniken också. Det gäller att hitta den rätta balansen.
Jobbar ni med AI på Rymdstyrelsen?
– Vi har en grupp som tittar på hur vi kan dra nytta av det i vår verksamhet. Själv använder jag AI varje dag på olika sätt.
När lärde du dig något nytt senast och vad var det?
– Jag lär mig spela trummor. Och efter den här intervjun ska jag ut på en körlektion, jag håller på att ta MC-körkort.
Har du varit i rymden?
– Jag har tyvärr inte varit där, men skulle såklart absolut vilja åka dit om jag fick chansen.
Kort om Rymdstyrelsen
Rymdstyrelsen är en förvaltningsmyndighet som ansvarar för statligt finansierad nationell och internationell rymdverksamhet i Sverige vad gäller forskning och utveckling. Myndigheten sprider också kunskap om och skapar intresse för rymden.
Antal anställda: 27
Ort: Solna
Om ledarporträtten
Ledarporträtten är en serie intervjuer där nytillträdda medlemschefer får en möjlighet att presentera sig själva, sina tankar kring ledarskap och den verksamhet de leder.
Medlemscheferna är högste chef för någon av Arbetsgivarverkets medlemmar. Medlemmar i Arbetsgivarverket är cirka 250 myndigheter, högskolor, affärsverk och andra arbetsgivare med anknytning till det statliga området.

Prenumerera på våra nyheter
Du vet väl att du kan prenumerera på våra nyheter? Anmäl dig nu och få senaste nytt direkt i din inkorg.