5 mars 2025•Nyhet
Att göra skillnad är viktigt för Lise Tamm
LEDARPORTRÄTT. Med en stark tro på rättsstaten och människors lika värde ser Lise Tamm sitt nya uppdrag som generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten som en ära. Att jobba med frågor i global motvind får henne knappast att ge upp.
Publicerad: 2025-03-05

Du har en lång karriär som åklagare vid Åklagarmyndigheten, har varit chef för Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, har arbetat vid Internationella brottmålsdomstolen i Haag och kommer närmast från uppdraget som chefsåklagare vid riksenheten mot korruption i Stockholm. Vad tar du med dig in i ditt nya uppdrag?
– Jag blev jurist för att få verktyg att göra skillnad, det är och har varit viktigt för mig i mitt yrkesliv. Jag har ett starkt rättsmedvetande, tycker att jämställdhet och rättvisa är viktigt och har en yrkesmässig bakgrund som är en bra grund för det uppdrag jag har fått nu.
Vad innebär det för dig att vara högsta chef för en statlig myndighet?
– Naturligtvis är jag ödmjuk inför uppgiften. Det är en ära och roligt att få det här uppdraget. Jag tror som sagt mycket på rättsstaten, på en stark stat som är till för medborgarna. På Jämställdhetsmyndigheten jobbar vi för att ta fram kunskap om jämställdhet genom kartläggningar och analyser. Vi samverkar också extremt mycket och väl med många andra aktörer som länsstyrelser, kommuner, myndigheter och inte minst civilsamhället.
Vad står ni på Jämställdhetsmyndigheten inför just nu?
– Det pågår olika utredningar som kommer att påverka vårt arbete på olika sätt. Bland annat tillsattes det en före jul som ska se över fem av Sveriges jämställdhetspolitiska delmål. Det sjätte delmålet har precis utretts och vi har även fått ett nytt delmål som handlar om att förebygga och bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck. Vi genomgår också en ekonomisk förändring i och med att vi nu har fått förvaltningsanslag istället för sakanslag vilket innebär att vi blir lite friare i hur vi jobbar med frågorna framöver.
– Vi står också inför en organisatorisk förändring då vi tar över Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck från Länsstyrelsen Östergötland. Det innebär att vi kommer att välkomna nya medarbetare till oss från 1 januari 2026 så det förbereder vi oss inför på olika sätt.
Är det några särskilda utmaningar ni ser i ert arbete?
– Det är oroliga tider i världen och då gäller det att inte ge upp. Det är viktigt att inte nedvärdera våra frågor utan se att de är en förutsättning för att lyckas med den gröna omställningen såväl som försvaret och bekämpandet av den organiserade brottsligheten. Det blir smartare lösningar med fler perspektiv helt enkelt.
Hur ser du på ditt eget ledarskap?
– Jag tycker det är viktigt att lyssna på golvet, det är ofta därifrån de goda idéerna kommer. Det måste vara högt i tak och som högste chef kan man inte tro att man själv har de bästa förslagen.
– Samtidigt är det viktigt för mig att vara tydlig och våga fatta beslut.
Vad tycker du karaktäriserar ett bra chefskap idag?
– Ett bra chefskap handlar mycket om tillit. Jag vill ha det tillitsbaserade ledarskapet för jag ser att medarbetarna växer med uppgiften. Samtidigt ska vi inte vara naiva på något sätt. Vi har till exempel stramat upp bidragsgivningen. De pengar vi förmedlar ska gå till bra saker, inte till något annat.
Ser du några särskilda utmaningar för chefer framöver?
– Ja, en utmaning tror jag kommer att bli när en yngre generation kommer ut på arbetsmarknaden, unga som på olika sätt har blivit curlade av föräldrar och skola. Inte alla såklart, men en del är inte så robusta, de har svårt att tåla motgångar. Det kan kräva annat av arbetsgivaren än när vi tar emot nyanställda idag. Samtidigt kan det innebära positiva förändringar. Jag tror att svenskar behöver ta mer plats, inte minst i en global arbetsmarknad, och där tror jag att vi kan lära av de yngre.
Vad är särskilt viktigt att tänka på som ledare när det gäller jämställdhet?
– Att jämställdhet och mänskliga rättigheter ska finnas naturligt i allt. Det ska inte vara en checklista som man kollar igenom en gång om året utan en självklarhet som genomsyrar hela verksamheten. Då måste man också tycka att kvinnor och män är lika mycket värda. Då är det inte okej att kvinnor gör mer obetalt hemarbete eller att män i större utsträckning begår självmord. Män ses fortfarande som normen och det behöver vi jobba för att förändra. Människan är normen oavsett kön.
Med stora förändringar i länder som USA och Argentina går det minst sagt trögt för jämställdheten i världen idag. Vad är dina tankar kring att arbeta i motvind?
– Jag är såklart orolig, det är förfärande det som händer. Men jag är en fighter och tänker inte ge upp. Jag tror att det kommer bli en motrörelse och vi behöver liera oss med dem som tycker som vi. Det finns många små länder med starka ledare som kan gå samman och stå upp för våra värderingar.
När lärde du dig något nytt senast och vad var det?
– Jag lär mig nya saker varje dag på mitt nya jobb. Det är alltifrån hur statistiken fungerar till hur man hittar här i Göteborg.
Kort om Jämställdhetsmyndigheten
Jämställdhetsmyndigheten ska se till att regeringens jämställdhetspolitiska prioriteringar får genomslag genom att bidra till ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken. Myndigheten har i uppgift att samverka med andra aktörer, samordna, följa upp och på olika sätt ge stöd inom jämställdhetens områden.
Jämställdhetsmyndigheten inrättades 1 januari 2018.
Antal anställda: Cirka 130 personer
Ort: Göteborg
Om ledarporträtten
Ledarporträtten är en serie intervjuer där nytillträdda medlemschefer får en möjlighet att presentera sig själva, sina tankar kring ledarskap och den verksamhet de leder.
Medlemscheferna är högste chef för någon av Arbetsgivarverkets medlemmar. Medlemmar i Arbetsgivarverket är cirka 250 myndigheter, högskolor, affärsverk och andra arbetsgivare med anknytning till det statliga området.

Prenumerera på våra nyheter
Du vet väl att du kan prenumerera på våra nyheter? Anmäl dig nu och få senaste nytt direkt i din inkorg.