31 maj 2024•Nyhet
Utredningen om genomförandet av lönetransparensdirektivet har överlämnat betänkande till regeringen
Den 29 maj överlämnade utredningen om genomförandet av lönetransparensdirektivet sitt betänkande till regeringen.
Publicerad: 2024-05-31
EU:s lönetransparensdirektiv antogs i maj förra året. Regeringen tillsatte då en utredning om hur direktivet ska tillämpas i svensk rätt. Direktivet ska vara genomfört i medlemsländerna senast den 7 juni 2026. Utredningens förslag kommer nu att beredas inom Regeringskansliet.
Direktivet syftar till att stärka tillämpningen av principen om lika lön för kvinnor och män för lika eller likvärdigt arbete (likalöneprincipen), bland annat genom att öka insynen i lönesättningen, fastställa minimikrav för regelverket kring förbudet mot lönediskriminering och skärpa efterlevnadsmekanismerna.
Enligt lönetransparensdirektivet ska arbetsgivare med fler än 100 anställda återkommande genomföra en lönerapportering med uppgifter om löneskillnader mellan kvinnor och män. Lönerapporteringen ska lämnas in till Diskrimineringsombudsmannen (DO), som ska offentliggöra uppgifterna och även återrapportera till kommissionen.
Utredningen föreslår justeringar i arbetsgivarnas arbete med lönekartläggning. För arbetsgivare med minst tio arbetstagare ska lönekartläggningen vara skriftlig. Den skriftliga lönekartläggningen motsvarar den skriftliga dokumentation som tidigare skulle göras av arbetet med lönekartläggning, med tillägget att andelen kvinnor och män som utför arbete som är att betrakta som lika och likvärdigt ska redovisas.
Enligt direktivet ska arbetssökande och arbetstagare ha rätt till viss insyn i lönesättningen. Utredningens förslag innebär i huvudsak att arbetsgivaren ska lämna information till en arbetssökande om den ingångslön eller det ingångslöneintervall, samt de kollektivavtalsbestämmelser, som arbetsgivaren tillämpar för den befattning som ska tillsättas.