Praktiken ledde till jobb på konsultföretag

Kseniia Skuratova kom till Sverige från Ukraina för tre år sedan. I Ukraina arbetade hon på ett statligt forskningsinstitut och har en master's degree i computer science vilket motsvarar en svensk civilingenjörsexamen. I Stockholm fick hon praktik på Vinnova som är Sveriges innovationsmyndighet vilket visade sig vara en lyckträff. Under praktiken jobbade hon tillsammans med konsulter som gjorde en förstudie på Vinnova och genom den kontakten fick Kseniia anställning på konsultföretaget. Idag jobbar hon bland annat med BI- och databaslösningar.

Bild på Kseniia Skuratova (png).

Innan din anställning hade du en praktikplats, berätta mer om den?

Det är jättesvårt att få jobb i Sverige som nyanländ eftersom man saknar kontaktnät och en praktikplats är ett jättebra sätt att få in foten någonstans berättar Kseniia. Hon anmälde sig som arbetslös på Arbetsförmedlingen och kom in på Korta vägen som är en arbetsmarknadsutbildning. Korta vägen hade då ett samarbete med Arbetsgivarverkets mentorprogram vilket Kseniia anmälde sig till för att få en chans att öka kontaktytan och lära sig mer om arbete i Sverige.

Men jag hann aldrig börja på mentorprogrammet förrän jag blev ombedd att söka en tjänst som praktikant på Vinnova berättar Kseniia. Peter Eriksson som är enhetschef på Vinnova och som också blev Kseniias handledare berättar att Kseniia egentligen sökte en praktikplats på Peters kollegas enhet. Kollegan tyckte dock att profilen stämde så bra in på den tjänst som Peter hade utlyst så han bad Kseniia söka den istället.

Vad gjorde du som praktikant på Vinnova?

Jag jobbade med att visualisera Vinnovas projektportfölj. Projektportföljen innehåller projekt som Vinnova betalar ut pengar till. All information ligger i en databas och den skulle visualiseras via en BI applikation så att man enkelt kan se vilka län som får pengar och hur mycket, är det en högskola eller ett universitet. Jag hade jobbat med liknande saker i Ukraina så det var inte något nytt.

Bild på Peter Eriksson,  Vinnova (png).Peter – som handledare till Kseniia, vad säger du att praktiken har inneburit för Vinnova?

Vi är jättenöjda med Kseniia! Hon var perfekt för jobbet och blev snabbt en i gänget.

Vinnova har haft flera praktikanter och det betyder jättemycket för verksamheten. Som chef är det väldigt inspirerande att få följa den här personen tills de får ett arbete. De ser på saker med nya ögon, inspirerar och tar med sig andra erfarenheter och kunskaper som tillför ytterligare dimensioner i vårt arbete.

Tips till praktikanter

Peter

Att få praktik på en myndighet innebär inte alltid att man får ett arbete på myndigheten men det öppnar dörrar och ger möjlighet att få arbete på andra ställen. Från mitt perspektiv som chef är det också bra om man är intresserad av den verksamhet man ska arbeta i och att våga ta plats.

Kseniia

Det är viktigt att våga prata med andra, ställa frågor och erbjuda sig att hjälpa till och att vara beredd på att lära sig nya saker. Du lär dig också jättemycket om verksamheten och du lär dig språket genom att vara med på fika och delta i sociala sammanhang. Men det är också viktigt med en engagerad och bra handledare.