Webb-tv: Att skapa ett vinnande team

Kommunikation är en grundbult när det handlar om att skapa ett framgångsrikt team. Det framhöll curlingmästaren Anette Norberg vid ett frukostseminarium för statliga chefer. Se hela seminariet här!


Fem frågor till Anette Norberg

Du har varit skipper/kapten för det svenska curlinglandslaget och ni har tillsammans vunnit två OS. Du har också varit chef i näringslivet. Vilka likheter finns det mellan att coacha idrottsmänniskor och att coacha medarbetare?
– För mig går ledarskap ut på att utveckla individer utifrån de verktyg de har, det är den stora likheten tycker jag. Däremot finns det en skillnad i förutsättningarna på så sätt att om du har ett lag som satsar mot OS har du fyra väldigt dedikerade individer. Samma motivation kan du aldrig uppnå på en arbetsplats. Där jobbar människor som går till jobbet av olika anledningar och med olika grad av motivation. Men det handlar fortfarande om att optimera varje individ utifrån de förutsättningar man har och även hantera gruppen utifrån det så att det inte skapar konflikter.

Vad ser du som viktiga faktorer att du som chef behöver bidra med för att relationen medarbetare – chef/ledare ska leda till bäst möjliga resultat?
– Jag jobbar mycket med frihet under ansvar och tror otroligt mycket på att uppmuntra medarbetarna, de måste få självförtroendet att ta egna initiativ. Jag förutsätter att jag får de leveranser jag vill ha men hur det går till lägger jag mig inte i.

Många säger att det är lättare att leda ett lag inom idrotten på elitnivå än inom arbetslivet med hänvisning till att man har tillgång till de bästa spelarna. Hur ser du på ett sådant påstående?
– Jo det stämmer. Däremot handlar det inte om talangen så mycket som om viljan. Någon som vill mycket kommer ofta längre än en talangfull person som saknar viljan. Bäst resultat blir det förstås om både viljan och talangen finns.

Vad är det viktigaste för en ledare anser du?
– Att jobba med kommunikationen. Det är extremt svårt och något du måste arbeta med kontinuerligt. Hur tydligt jag än tycker att jag har uttryckt mig är det inte alltid som mitt budskap når fram. Det gäller att upprepa det, om och om igen.

Till sist måste vi bara fråga, får vi se dig som tävlande i nästa OS?
– Nej. Men förhoppningsvis kommer jag någon gång att dyka upp som coach till min dotter som också spelar curling.

Bild: Anette Norberg visar upp sin guldmedalj från OS i Vancouver.

Anette Norberg

Anette Norberg har vunnit internationella mästerskap som skip för två olika lag med namnet Lag Norberg. Hon är världens bästa curlingspelare genom tiderna och har tagit två OS-guld, 2006 och 2010, samt tre VM-guld och sju EM-guld. Totalt tog hon tjugotre mästerskapsmedaljer mellan 1984 och 2011. 2013 avslutade Norberg sin elitcurlingkarriär.

2012 tilldelades Anette Victoriastipendiet. Victoriastipendiet delas ut till den eller de idrottare som utfört en extra meriterande bedrift under året. Stipendiet har delats ut varje år sedan 1979 på svenska Kronprinsessan Victorias födelsedag på Öland den 14 juli.

Idag sitter Anette som styrelserepresentant i curlingförbundet och SOK (svenska olympiska kommittén). SOK:s främsta uppgift är att förbereda och leda det svenska deltagandet i OS med sikte på konkurrenskraftiga OS-trupper.

Anette är en efterfrågad föreläsare inom ämnena team-building, ledarskap inom idrott och näringsliv och hur man gör för att kombinera elitidrott med en civil karriär och familjeliv.

Idag jobbar Annette som chef för Risk och Finans på Euro Accident.