It-studenter visade stort intresse för en framtida karriär i staten

Onsdagen 15 februari medverkade Jobba statligt på Systemvetardagen tillsammans med Arbetsförmedlingen, Försvarets radioanstalt (FRA), Pensionsmyndigheten, Polisen och Svenska kraftnät.

Ungefär 1500 studenter lockades till mässan i Kista strax utanför centrala Stockholm. Iqra Hassan som tidigare jobbat inom landstinget och nu pluggar till kartingenjör, imponerades av Jobba statligts sökmotor.
–  Så praktiskt att hitta alla statliga jobb samlade på en och samma plats, denna webbsida kommer jag att besöka fler gånger.

Frederica Stock med Jobba statligt-vepan i bakgrunden

Frederica Stock från tyska Hannover, läser strategisk ledning med informationssystem och gör sista terminen på sin masterutbildning och vill gärna jobba med hållbarhetsfrågor i framtiden.
–  Det är ett viktigt område där jag vill gärna bidra med mina kunskaper, jag ser gärna en framtid med jobb i statlig verksamhet.

En av myndigheterna på plats vid de statliga montrarna var Polisen. Uppdragsledare Christoffer Bilman bytte själv ett jobb på Klarna mot en statlig arbetsgivare.
–  Under pandemin när jag jobbade hemma började jag reflektera vilka värden som var viktiga för mig. Polisen var en intressant arbetsgivare eftersom jag tidigare pluggat kriminologi på Stockholms universitet och jag funderade på hur jag skulle kunna kombinera mitt intresse för produktutveckling med det polisiära och rättsväsendet.

De studenter som Christoffer Bilman träffat under dagen har varit intresserade av traineeplatser, examensarbeten och jobb. Han berättar att många studenter är nyfiken på Polisen men att de inte visste att myndigheten har över tusen anställda som jobbar brett med produktutveckling inom it.
–  Vi bygger produkter som är av vikt för Sverige och vårt rättsväsende. Kvalitativ research och vi jobbar nära verksamheten vid produktutvecklingen. Att få ta del av hela kedjan, från utveckling till färdig produkt och hur den används av våra poliser på fältet, är väldigt tillfredsställande som utvecklare.

Ann Lindblad, kommunikationsansvarig projektledare för Jobba statligt, har tagit del av många möten i de statliga montrarna under mässan med både inhemska och internationella studenter.
–  Det blev många givande samtal med studenter som besökte vår monter och att vi, tillsammans med medlemmarna på plats, verkligen lyfte fram staten som en självklar framtida arbetsgivare för många. Vi sår ett statligt frö inför framtiden hos dessa studenter som snart är på väg ut i arbetslivet.

Systemvetardagen äger rum på Data- och systemvetenskapliga institutionen i Kista, Stockholm. Det är studentkåren DISKs egna arbetsmarknadsdag samt en mötesplats för studenter och organisationer inom it-branschen. Jobba statligt är ett initiativ från Arbetsgivarverkets 250 medlemmar för att visa karriär- och utvecklingsmöjligheter i statlig verksamhet.