Unga nyanställda i staten vill bidra till ett bättre samhälle

ARBETSGIVARPODDEN Nu finns en ny podd att lyssna på och denna gång samtalar vi om unga nyanställda i staten, vilka förväntningar de har på arbetslivet och hur vi som arbetsgivare kan möta detta på ett bra sätt. Lyssna gärna!

Arbetsgivarverket hade under våren 2019 ett policylabb där vi ställde frågan vad unga, nyanställda i staten tycker om rekryteringsfasen, vad de behöver i sin introduktion samt vilka förväntningar de har på arbetslivet, kollegor och chefer. I podden pratar vi om vad vi lärt oss, behöver tänka på och hur vi som arbetsgivare kan möta och anpassa introduktionen så att medarbetarna känner att de får det stöd och den information de behöver för att prestera, trivas och utföra sina arbetsuppgifter på bästa sätt. 

Gästar oss denna gång gör Sofia Lindgren, enhetschef för HR och arbetsmiljö på Försäkringskassan och Sofie Andersson, utredare inom arbetsmarknad och utbildning på Arbetsgivarverket. Samtalsledare i podden är Robert Cloarec.

– Varje generation har lite olika ingångar. Den generation som nu är på väg in i arbetslivet är uppväxt med mycket teknik och snabb återkoppling. Det tror jag påverkar väldigt mycket hur de förväntar sig att det fungerar i arbetslivet också. De vill ha snabba återkopplingar från sin chef, tydliga och klara utvecklingsvägar och att allt går i ett högt tempo, säger Sofia Lindgren, enhetschef för HR och arbetsmiljö på Försäkringskassan.

– Det undersökningen visar är att generationen är en samhällsmedveten generation. Viktigt för dem är att jobbet blir en del av det egna engagemanget, det blir ett sätt att manifestera sitt samhällsengagemang. Det är också viktigt för den yngre generationen att de kan kombinera fritid och arbetsliv och de har också har höga förväntningar på att kunna göra det. Flexibilitet blir därför viktigt. Som chef och arbetsgivare är det alltså något man behöver fundera kring. Vad är flexibilitet i vår verksamhet och vilken typ av flexibilitet är det de behöver, säger Sofie Andersson, utredare på Arbetsgivarverket.

– Introduktion tar tid. Det är en investering vi gör som vi ska vara noga med och lägga så mycket tid och engagemang som vi bara kan på för att få in de nyanställda bra i verksamheten. Jag tror också att det är viktigt att individen själv får vara med och påverka sin introduktion, säger Sofia Lindgren.

– Det är viktigt att man anpassar introduktionen efter vilka erfarenheter personen har av att arbeta överhuvudtaget. En person som kommer direkt från högskolestudier behöver en annan introduktion och bekräftelse än någon som jobbat några år, säger Sofie Andersson.

Nu kan du även lyssna på Spotify, där du också hittar våra tidigare avsnitt.

Tipsa oss!

Vad vill du höra mer om? Är det några särskilda ämnen du vill att vi ska ta upp i Arbetsgivarpodden? Har du nån gäst som du är lite extra nyfiken på och som har något spännande att berätta? Hör i så fall av dig till oss - mejla dina tips till webb@arbetsgivarpodden.se