Karriärlunch gav mersmak för statliga arbetsgivare

Statsvetaren Mikael Holme vann Jobba statligts karriärlunch genom att presentera sin lösning på hur staten ska vara en attraktiv arbetsgivare år 2030. Idag träffade han Gymnastik- och idrottshögskolans rektor Per Nilsson och Arbetsgivarverkets stabschef Petra Pfeiff.

På Framtidsmässan i Stockholm genomfördes en casetävling där studenter skulle hitta sin bästa lösning på kompetensförsörjningen inom staten år 2030. Vinnaren Mikael Holme, student i statsvetenskap på Stockholms universitet, kom med lösningen ”Ruralisering” som handlar om att få landsbygden att växa för att göra det möjligt för fler att jobba statligt.

Har du fått några konkreta råd som du tar med dig från karriärlunchen?
– Många bra och värdefulla tips och råd från Petra och Per gällande myndigheter som jag kan söka mig till. Myndigheter som kanske passar mig ännu bättre utifrån mina studier samt mina tankar och förhoppningar om yrkeslivet. Men även praktiska tips kring cv och personligt brev. Jag har fått lite inblick i det statliga arbetslivet som tillfällig sekreterare för generaldirektör Carin Jämtin på SIDA, och jag tyckte att samtalet idag bekräftade min bild.

Vad hade du för bild av statliga arbetsgivare?
– Innan jag började jobba trodde jag att det skulle vara mer styrt. Inte att det faktiskt skulle finnas så mycket frihet hur man ska lägga upp sitt arbete. Det är utvecklande arbetsuppgifter och roligt att kunna hjälpa andra genom att svara på olika ärenden och att varje ärende har sin egen prägel.

Hur ser du på att jobba statligt i framtiden?
– Efter den här karriärslunchen blev jag extra motiverad att söka bland framtida statliga arbetsgivare efter mer information. Jag är mycket intresserad av att jobba statligt, inte minst med tanke på min kandidatexamen i statsvetenskap. Ett jobb där jag trivs och kan känna mig glad och stolt över de arbetsuppgifter jag utför. Arbetet som GD-sekreterare löper på fram till sommaren och samtidigt läser jag retorik på Stockholms universitet, sedan får vi se vad som händer. Jag kom till karriärslunchen idag öppen för nya intryck och det alltid roligt att knyta kontakter och få tips om framtida arbetsplatser. Så jag tycker att mina förväntningar infriades till fullo.

Jobba statligt genomför regelbundet olika case eller tävlingar vid studentmässor där vi lottar ut en karriärlunch som första pris. Karriärlunchen innebär att studenter får träffa chefer i statlig verksamhet och kan utbyta karriärtips och ställa frågor om hur det är att jobba inom statsförvaltningen.