Jobba statligt på plats när Järvaveckan slog besöksrekord

Järvaveckan slog publikrekord under onsdag och torsdag och landade strax under 15 000 besökare totalt under dessa två dagar. Till vår monter kom många besökare förbi för att prata statliga jobb.

Järvaveckan

En av besökarna var Ricard från Sollentuna som tagit sig till Spånga idrottsplats där Järvaveckan huserar.

– För mig som pluggat nationalekonomi i Storbritannien och jobbat med statistik och analys i Sverige är de statliga arbetsgivarna av stort intresse, men har haft svårt att hitta exakt vilka som har behov av min kompetens. Därför var det en ren lyckoträff att hitta Jobba statligt där jag fick med mig värdefull information och en sökmotor med lediga jobb för att kunna navigera mig vidare mot nytt jobb.

Järvaveckan

Besökarna i montern var i blandade åldrar, men de hade alla något gemensamt: intresset för VR-glasögonen där man kunde göra virtuella studiebesök på flera statliga arbetsplatser, bland annat Kriminalvården, Trafikverket och Lantmäteriet. Detta positiva inslag som gjorts i samarbete med Arbetsförmedlingen gladde såväl förbipasserade Järvabesökare som statstjänstemän från Arbetsgivarverkets medlemmar som hämtade inspiration för att delta på kommande Järvaveckor.

Under torsdagen kunde besökarna ta del av Arbetsgivarverkets seminarium där Kriminalvårdens kompetensförsörjningschef Martin Klaar och Trafikverkets HR-direktör Niclas Lamberg berättade om myndigheternas strategiska arbete för att vara attraktiva arbetsgivare. Några av de budskap som förmedlades var:

  • Det statliga uppdraget med samhällsnytta skapar en attraktionskraft i sig när det kommuniceras. Utifrån det byggs den interna stoltheten och medarbetare till ambassadörer.
  • Se möjligheten i att jobba med sociala medier strategiskt för att nå ut till en bredare målgrupp och ett tätt samarbete mellan kommunikation och HR.
  • Bredda perspektivet på kompetens och nyttja hela kandidatpoolen på arbetsmarknaden. Skapa förutsättningar för språkutveckling hos nyanländ kompetens eller andra förberedande insatser.

Strax efteråt, i det nästkommande seminariet deltog Åsa Krook, chef för arbetsgivarutveckling, i Partsrådets diskussion om framtidens hållbara arbetsliv. Carina Broman från Kungliga biblioteket fanns på plats som åhörare under båda seminarierna.

– Niclas och Martin är proffsiga i sin presentationsteknik och väcker många bra frågor hos mig som åhörare.

Projektledarna Ann Lindblad och Karin Åslund var mycket nöjda med evenemanget och gladdes åt att flera av Arbetsgivarverkets medlemmar (Polisen, Lantmäteriet, Trafikverket, Domstolsverket, Delmos, Utrikesdepartementet) stod med i Jobba statligt tält.

– Järvaveckan är en mötesplats för samhällsengagemang och därför tycker jag att det viktigt för oss som statlig arbetsgivarorganisation att delta, säger Ann Lindblad.

– Vårt främsta syfte med att delta i Järvaveckan var att möta människor, både för att få berätta om staten som arbetsgivare och få med oss synpunkter, tankar och funderingar tillbaka. Vi som myndigheter och arbetsgivare både vill och måste hålla oss relevanta för medborgarna. säger Karin Åslund.