10 december 2021•Nyhet
Skatteverket förtydligar tolkningen av begreppet tjänsteställe
Skatteverket har i ett rättsligt ställningstagande konstaterat att huvudarbetsplatsen utgör tjänsteställe för anställda som kan arbeta på distans under förutsättning att dessa även har tillgång till arbetsgivarens lokaler.
Publicerad: 2021-12-10
Skatteverkets rättsliga ställningstagande daterat 2021-12-06 tydliggör att huvudarbetsplatsen presumeras, det vill säga förmodas, utgöra tjänsteställe, oberoende av i vilken omfattning distansarbete erbjuds. En förutsättning för denna presumtion är dock att arbetsgivaren och arbetstagaren inte avtalat om att arbetstagaren ska utföra huvuddelen av sitt arbete från distansarbetsplatsen, utan möjlighet att få komma in till kontoret den avtalade tiden.
För Arbetsgivarverkets medlemmar gäller denna presumtion av tjänsteställe, så länge den skriftliga överenskommelse som enligt kollektivavtal ska träffas mellan arbetsgivare och arbetstagare vid distansarbete, inte begränsar arbetstagarens tillgång till att utföra arbete på huvudarbetsplatsen. Detta gäller alltså oaktat omfattning av erbjudet distansarbete. Något som i sin tur innebär en förenkling för arbetsgivaren som i dessa fall inte längre behöver ta hänsyn till skatterättsliga konsekvenser av distansarbetet till exempel reskostnadsersättningar.