7 juni 2021•Nyhet
Kompetensbristen inom staten ökar igen
Kompetensbristen inom staten ökar igen efter ett kraftigt fall i höstas. Framförallt gäller det it-kompetens men även jurister har blivit svårare att rekrytera. Under pandemiåret kunde många myndigheter spara men nu väntas fler behöva låna igen.
Publicerad: 2021-06-07
Kompetensbarometern (tidigare Konjunkturbarometern) mäter utvecklingen kring kompetensförsörjning och ekonomi hos Arbetsgivarverkets medlemmar. Våren 2021 uppgav 62 procent av medlemmarna att de hade brist på lämpliga sökande. Det är en ökning från förra barometern då andelen var 44 procent.
Kompetensbristen i staten har ökat kontinuerligt sedan 2005, fram till 2018 då konjunkturen försvagades. År 2020 minskade bristen kraftigt beroende på coronapandemin och svårigheterna på arbetsmarknaden, men ökar våren 2021 snabbt igen.
Ökad konkurrens om arbetskraft
Sedan mitten av 2020 har arbetslösheten sakta minskat. Arbetsmarknadsläget har gradvis förstärkts och nyanställningarna har kommit igång snabbare än väntat. När många företag rekrytera igen känner myndigheter av den ökade konkurrensen om arbetskraft.
– Under pandemin blev det lättare att rekrytera it-kompetens men nu har det återigen blivit svårt. Behovet av it-kompetens kommer fortsätta att vara stort inom staten eftersom det har gått från att vara en stödverksamhet till att bli en del av kärnverksamheten, säger Roger Vilhelmsson, chefsekonom på Arbetsgivarverket.
Som nummer två ligger juridiskt utredningsarbete där det också har blivit svårare att rekrytera.
Färre myndigheter upplever svårigheter att behålla personal men it är fortfarande det område där det är svårast att behålla personal.
Andelen medlemmar som sagt upp personal det senaste halvåret har ökat från 27 till 40 procent.
Fler myndigheter som lånar än sparar
Sedan 2015 är trenden att fler medlemmar fått en allt större budget. Samtidigt är det svårt få pengarna att räcka till, eftersom förvaltningsanslagen inte hänger med i samma takt som sakanslagen.
Under pandemiåret kunde fler myndigheter spara, jämfört med året innan. Färre resor, hotellnätter, mässor och konferenser, uteblivna satsningar och investeringar samt en ökad digitalisering har gjort att kostnaderna minskat.
Enligt prognosen för 2021 kommer andelen som behöver använda anslagskrediten att öka kraftigt medan andelen som väntas spara kommer att minska.
– 41 procent av våra medlemmar tror att de kommer behöva utnyttja anslagskrediten 2021. Det innebär att det är fler som lånar än sparar. Därför är det oroande att uppskrivningen av förvaltningsanslagen kommer att minska ytterligare de närmsta åren. Det är viktigt att resurser för personal och annan förvaltning räcker till. Annars finns det risk för att sakanslagen inte får avsedd effekt.
Läs en sammanfattning av Kompetensbarometern 2021 med Arbetsgivarverkets kommentar
Digital Kompetensbarometer
Kompetensbarometern för den statliga sektorn (före detta Konjunkturbarometern) har tidigare gjorts som en publikation, från och med undersökningen hösten 2020 görs den digitalt på webben med interaktiva diagram.
Besök den digitala och interaktiva Kompetensbarometern i två färger och lägre detaljering
Besök en mer omfattande Kompetensbarometer i flera färger och med mer data
Kompetensbarometern genomförs två gånger per år
På uppdrag av Arbetsgivarverket genomför Konjunkturinstitutet två gånger per år Kompetensbarometern för den statliga sektorn (tidigare Konjunkturbarometern) där Arbetsgivarverkets medlemmar får svara på ett antal frågor om sin kompetensförsörjning och ekonomiska situation.