Handledarskap som ger en bredare världsbild

Anders Wernfeldt, lantmätare på juridik och planprövning, är handledare till Eldiiar Ryskulov från Kirgizistan. Eldiiar är utbildad jurist och arbetade som biträdande talman på parlamentet innan han 2011 flydde till Sverige med sin familj.

Avdelningen juridik och planprövning hanterar komplexa juridiska frågor med intressekonflikter och chefsjurist Charlotta Lindmark och Anders Wernfeldt var därför tveksamma om de kunde erbjuda praktik.

– Vi måste vända på perspektivet och se vad en praktikant kan erbjuda oss istället för tvärtom, säger Anders Wernfeldt. Eldiiars bakgrund inom politiken har gett mig en bredare världsbild och en större inblick i politiska frågor.

Anders Wernfeldt anmälde sig att vara handledarare när informationen om Praktik i staten kom ut.

– Det känns bra att få bidra till att nyanlända kommer in på arbetsmarknaden, säger Anders. Att inte fler engagerar sig som handledare kan ha fler orsaker. Dels är man orolig över vad praktiken ska ge både för den som kommer som praktikant men också för mig som handledare, dessutom kan det vara svårt att hitta ett bra upplägg och lämpliga arbetsuppgifter. Gör det enkelt, tipsar Anders.

Eldiiar fick i uppgift att skriva om de arbetsuppgifterna som finns inom avdelningen. För att sätta sig in i ämnet så intervjuade han medarbetarna inom avdelningen.

Vi lär oss av andra

Mats Dehlbom är avdelningschef på planprövning och han väljer också att se vad Trafikverket får ut av uppdraget Praktik i Staten.

– Det har varit en lyckad praktik och Eldiiar har integrerats i det svenska språket, men han har också integrerat oss i världen.

Bli handledare du också

Trafikverket ska erbjuda 300 personer praktik under året och är du intresserad av att vara handledare, kontakta din chef. För att underlätta handledarskapet har Trafikverket tagit fram en utbildning som heter Handledning som främjar mångfald och inkludering.

Sedan regeringsuppdragen startade 2016 har cirka 140 medarbetare gått utbildningen med positiv respons. Praktikanterna som varit här har haft en bakgrund som ingenjörer, jurister, ekonomer, administratörer och personer med gymnasiekompetens.

Text: Trafikverket