Från Damaskus till Västerås

För två år sedan riskerade Mahmoud Alhussain livet för att fly inbördeskriget i Syrien. Idag befinner han sig på Skatteverket i Västerås för att lära sig mer om det svenska skattesystemet.

Bild på Mahmoud Alhussain som praktiserat på Skatteverket i Västerås.

Mahmoud och hans syriska landsmän Ahmed, Moneer och Said fick möjligheten att praktisera på Skatteverket i Västerås tack vare ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Skatteverket. Alla fyra har alla examen i ekonomi och har bott i Sverige i cirka två år.

Resan till Sverige

Vid tiden när inbördeskriget bröt ut i Syrien, bodde och levde Mahmoud i huvudstaden Damaskus. Han läste ekonomi på universitetet och arbetade samtidigt för att finansiera sina studier. När han avslutade studierna 2013 tog han beslutet att fly sitt hemland. Han riskerade annars att bli tvångsansluten till armén.
Flykten från Syrien innebar mil av vandring, en 30 timmar lång och livsfarlig färd på en överfull båt mellan Turkiet och Grekland. Via ett falskt id-kort tog han sig sedan till Danmark via Schweiz. I juni 2014 nådde han slutligen fram till Malmö och sedan ungefär ett år bor Mahmoud i Arboga.

Vägen till praktikplats

Mahmoud och hans kamraters väg till praktikplatserna hos Skatteverket började hos Arbetsförmedlingen och handläggare Thomas Holmström. Thomas berättar att Arbetsförmedlingen kartlägger samtliga arbetssökande som är nyanlända i Sverige. Deras utländska utbildningar översätts och valideras via Universitets och högskolerådet för att se vilken kompetens de har.

Bild på Ahmad Murad, Moneer Jacob, Mahmoud Alhussain, Said Chikh Zaher som praktiserat på Skatteverket i Västerås.

Ahmad Murad, Moneer Jacob, Mahmoud Alhussain, Said Chikh Zaher har alla examen i ekonomi från sitt hemland.

– Jag märkte snart att flera personer hade utbildning motsvarande en svensk kandidatexamen i ekonomi, berättar Thomas Holmström. Jag träffade dem en efter en för att se om de var intresserade av praktik, och de var de. Några fick sedan praktik på Ekonomihus och hos revisorer för att göra en yrkeskompetensbedömning. De ansågs kunniga inom området men att de saknade kunskap om det svenska skattesystemet. Då kläcktes idén om att kontakta Skatteverket i Västerås, vilka nappade på förslaget att ta emot praktikanter.

Mottagandet

– Praktikanterna kommer under sin tre månaders praktik att besöka de flesta av kontorets arbetsområden, berättar Alma Malaosmanovic på skattekontoret i Västerås.

Hon är en av dem som planerat killarnas praktiktid på kontoret. Det blir 2-3 veckor på varje arbetsområde. De kommer att få information, sitta bredvid och gå igenom en del av Skatteverkets utbildningar. Syftet med praktiken är att de ska få en bild av Skatteverket och vad vi arbetar med.

Omöjligt att återvända

Samtalet med Mahmoud väcker en hel del frågor, vilka de flesta aldrig ställs. Att sitta vid ett bord vid kontorets café och fråga om förhållandena i Syrien, det lidande och död som drabbat befolkningen, blir fel. Det märks snart hur lite vi svenskar vet om kriget och hur naiva vi är. På frågan om Mahmoud kan tänka sig att flytta tillbaka till Syrien om det blir fred svarar Mahmoud att det inte går, att han då skulle bli dödad.

En bild till på Mahmoud Alhussain som praktiserat på Skatteverket i Västerås.

En fängslad bror, systrar spridda runt om i världen och föräldrarna kvar i krigets Syrien. Men Mahmoud ser trots allt postitivt på framtiden. Mahmoud har fyra systrar som även de flytt Syrien och befinner sig i olika delar av världen, varav två finns i Norge. Mahmoud har även en lillebror, som blev fängslad för ungefär fyra år sedan.

– Vi har inte någon kontakt med honom och vi vet inte om han lever eller är död. Jag hoppas såklart att han mår bra, men jag tror inte det, berättar Mahmoud.

Föräldrarna bor kvar i Damaskus och kommer antagligen att stanna kvar där trots de förhållandena som råder. De känner att de inte kan lämna lillebror ensam kvar. Han kan ju faktiskt vara vid liv.

Framtiden

Det verkar trots allt som Mahmoud ser positivt på framtiden. Hans mål efter praktiken på Skatteverket är att läsa på universitetet i höst. Det är inte omöjligt att det blir skatterätt. Hans yrkesdröm är att bli revisor. Mahmoud vill mycket och har tydliga mål. Lära sig bättre svenska, studera vidare och så småningom kanske träffa någon och bilda familj. Livet går vidare, trots allt.

Text och bild: Elisabet Hedelind, Skatteverket