Uppskattat besök av civilminister Ardalan Shekarabi när mentorprogrammet avslutades

Ny kunskap och nya relationer är något av allt det som deltagarna i Arbetsgivarverkets mentorprogram tar med sig. Vid avslutningsträffen fick deltagarna också träffa civilminister Ardalan Shekarabi som tackade för ett stort engagemang och uppmuntrade till en fortsättning av programmet.

Bild civilminister Ardalan Shekarabi

Efter sex månader med träffar, studiebesök och samtal var det onsdagen den 26 april dags för avslutningsträff i Arbetsgivarverkets mentorprogram, som bedrivs i samarbete med Korta vägen, en arbetsmarknadspolitisk åtgärd för nyanlända akademiker. Vädret brydde sig inte om att det var en vårdag utan bjöd likt tidigare träffar på snöfall, vilket var en kontrast till mötets varma och välkomnande stämning.

Att programmet har varit både givande och lärorikt vittnade många om. För adepterna har relationen med mentorn gett ett bollplank för frågor om både arbetslivet och samhället i stort.

– Jag har fått bra tips om hur jag kan engagera mig i samhället och hur jag kan fortsätta med det även efter att programmet är slut, berättade en av adepterna.

Bild utdelning av intyg.

Tillgången till en mentor har också gett fördelar i jakten på ett jobb, såsom intervjuträning och cv-tips. En adept berättade om nyttan i att kunna ha mentorn som referens.

– Nu får jag inte bara komma på anställningsintervjuer utan jag går vidare i processen så det känns som jag har kommit ett steg närmare att få ett jobb.

För mentorerna har programmet också inneburit nya insikter, inte minst om hur det kan vara att som nyanländ försöka komma in på svensk arbetsmarknad. Många tyckte också att det har varit nyttigt att få lära sig ett coachande förhållningssätt och att det har känts meningsfullt att bidra till integrationen i samhället.

– För mig har det blivit tydligt vilka resurser som finns hos de som kommer hit. Jag har ju bara känt min adept men sett vilket otroligt driv han har, konstaterade en av mentorerna.

Efter utvärdering och karriärtips var det dags för intygen som delades ut av Arbetsgivarverkets generaldirektör Eva Liedström Adler.

– Jag är stolt över att få dela ut intygen till er, ni har gjort ett jättebra jobb, sade hon.

Därefter talade civilminister Ardalan Shekarabi. Han tackade deltagarna för deras engagemang och lovade att informera sina regeringskollegor om programmet.

– Det här är ett jättebra initiativ som verkligen behövs. Fortsätt med mentorprogrammet och bygg ut så det kan finnas på fler platser, uppmuntrade ministern innan det blev tid för frågor och fotografering.

Arbetet med den fortsättning som ministern efterlyste pågår redan. Till hösten planeras två nya program, ett i Stockholm och ett i Östergötland.

Bild civilminstern och deltagare i mentorprogrammet.