"Min mentor är guld"

Personlighetstyper i form av olika färger stod på schemat vid andra träffen i mentorprogrammet. Men adepten Manisha Joshi har betyget klart för sin mentor: "Julia är guld".

Bild: Julia Lindholm och Manisha Joshi.

Deltagarna i höstens omgång av mentorprogrammet hade hunnit med att ses några gånger på egen hand när det i början av november var dags för en andra gemensam träff. Temat för halvdagen var kommunikation och olika beteendestilar.

Utbildningsledarna Mia Bengtsson och Johanna Lindquist gick igenom den klassiska indelningen av personlighetsdrag symboliserade i färgerna röd, gul, grön och blå. De olika exemplen ledde till både skratt och igenkänning i gruppen. 

– En röd person vill gå snabbt fram, och fatta snabba beslut men för en blå som gärna vill analysera och fundera kan det kännas jobbigt, förklarade Mia Bengtsson. 

Deltagarna Julia Lindholm, internrevisionschef på Statens Institutionsstyrelse och Manisha Joshi, socionom från Indien kände att de har lite av flera färger i sig och att genomgången var matnyttig.

– Vi är nog båda ganska blågula med inslag av rött. Vi vill fatta beslut men är samtidigt analytiska, noggranna och utåtriktade, säger Manisha Joshi.

– Det var bra att få prata om hur vi kan kommunicera bättre med varandra som mentor och adept. Jag känner också att jag kan ha nytta av det i kontakten med andra, till exempel på jobbet, säger Julia Lindholm.

De har redan hunnit träffas ett par gånger på Julias jobb och bland annat pratat om hur Manisha ska göra för att få jobb i äldreomsorgen vilket är hennes mål.

– Julia har förklarat hur det funkar i Sverige och hjälpt mig att hitta ett äldreboende där vi ska göra studiebesök. 

De har också planerat att bjuda hem varandra på middag och öva på intervjuer. 

– Det är roligt att få lära känna Manisha, hon är så positiv och driven, och jag är glad om jag kan få bidra med något. Jag tycker också att det är intressant att ta del av hennes kultur och få nya perspektiv. 

Och efter allt tal om olika färger är i varje fall Manisha Joshi säker på en sak:

– Jag är så nöjd med min mentor, hon är både lyhörd och noggrann. Julia är guld!