Känslosamt på sista mentorträffarna

Skratt, tårar och framtidstro präglade de avslutande träffarna i Arbetsgivarverkets mentorprogram. Stockholmsgruppen fick också besök av civilminister Ardalan Shekarabi.

I veckan var det dags för de sista gemensamma träffarna och avslutning på mentorprogrammen i Stockholm och i Östergötland. 

I Östergötland har gruppen varit liten men naggande god. Sex anställda på myndigheter i Norrköping och Linköping har under det senaste halvåret träffat varsin nyanländ akademiker.

Vid den sista träffen fick adepterna bland annat öva på hisspresentationer och ta del av tips om hur de kan nätverka. Det blev även diplomutdelning till fanfar.
Framför allt var den sista träffen ett tillfälle att summera programmet och många rördes till tårar när deltagarna berättade om de relationer som har skapats under programmet.

– Innan kände jag inte att jag hade en plats i Sverige, du har ändrat på det och lärt mig att uppskatta mig själv, sa en av adepterna till sin mentor.

Ett nytt självförtroende, nya vänner, bra kontakter och jättebra tips inför det fortsatta livet i Sverige var annat som adepterna tar med sig från programmet.

Bild: Gruppen i Linköping förbereder sig för hisspresentationer.

Bild: Mentorer och adepter tillsammans med utbildarna Mia Bengtsson och Johanna Lindquist vid avslutningsträffen i Linköping.

Ungefär samma ord togs upp på utvärderingen i Stockholm. Adepterna lyfte också förmånen att få en referens att hänvisa till när man söker jobb. Vikten av det sociala, att få träffas och utbyta erfarenheter nämndes och inte minst, det som lockade många skratt:

– Att fika!

Stockholmsgruppen, som består av drygt 30 mentor- och adeptpar, fick förutom presentationsövningar, nätverkandetips och diplomutdelning även besök av civilminister Ardalan Shekarabi. Ministern svarade på frågor och delade med sig av personliga erfarenheter av att komma ny till Sverige. Han tackade också alla deltagare som varit med i mentorprogrammet.

– Det här programmet är jätteviktigt för det bygger på ert engagemang. Den viktigaste tillgång som staten har är våra medarbetare.

Han gav även ett viktigt medskick till adepterna:

– Ni är modiga människor, ni har gjort den stora resan i och med att ni har kommit hit för att börja om i ett nytt land. Ni borde ge råd till oss! Lycka till, jag hoppas få träffa er i nya roller inom den svenska staten framöver.

Bild: Civilminister Ardalan Shekarabi besökte avslutningsträffen i Stockholm.

Bild: Mentorn Agneta Stenborg, Stockholms universitet, och adepten Fadi Leon har tagit emot sina diplom.

Bild: Mentorer och adepter tillsammans med utbildarna Mia Bengtsson och Johanna Lindquist vid avslutningsträffen i Stockholm.

Mer om Arbetsgivarverkets mentorprogram

I Arbetsgivarverkets mentorprogram får statligt anställda möjlighet att under ett halvår vara mentor åt en nyanländ akademiker.

Programmet är ett sätt för myndigheter att ta del av nyanlända akademikers kompetens och erfarenhet. Samtidigt ger det nyanlända en möjlighet att lära sig mer om statens verksamhet och att utveckla sitt kontaktnät.