Arbetsgivarpodden: IT-kompetensbristen är en global utmaning

ARBETSGIVARPODDEN Ett område som står särskilt högt upp på agendan just nu är kompetensförsörjningen inom it. Behovet av it-kompetens har de senaste åren ökat och it-kompetens är idag verksamhetskritisk på ett sätt som den inte varit tidigare. Gästar oss i denna podd gör förbundsdirektören för TechSverige och chefsekonomen på Arbetsgivarverket.

Kompetensförsörjningen är en av de största utmaningarna som de statliga arbetsgivarna står inför. Att ha rätt kompetens är avgörande för att verksamheten ska fungera och för att den ska kunna fortsätta att utvecklas. Men att hitta rätt it-kompetens är idag en utmaning som alla arbetsgivare på hela arbetsmarknaden brottas med.

Tillsammans med våra gäster, Åsa Zetterberg, förbundsdirektör på TechSverige (fd it- och telekomföretagen) och Roger Vilhelmsson, chefsekonom på Arbetsgivarverket, pratar vi i podden om vad bristen handlar om och vilka lösningar som kan finnas. Samtalet leds av Sofie Andersson.

– Det är både teknikutvecklingen och den branschen som växer. Vi har massor med nya möjligheter idag att använda smarta lösningar om det så gäller för klimatet, hälsan, öka kvaliteten, bli mer effektiva eller automatisera. Det behövs människor för att hand om all potential och för att minska risker. Det här är en global fråga och en global utmaning, säger Åsa Zetterberg, förbundsdirektör på TechSverige.

– Tidigare har antalet utbildningsplatser varit en brist, det är det inte längre. Däremot behöver vi jobba mer med attityden till hur det är att jobba med it. Vi behöver också få in fler kvinnor i branschen, säger Roger Vilhelmsson, chefsekonom på Arbetsgivarverket.

– Vill du vara med och bidra och påverka då ska du ha techkompletens med dig i framtiden. Oavsett om du vill rädda liv eller klimatet, säger Åsa Zetterberg.

– Som ledare och chef behöver du inte kunna programmera, men du behöver veta hur man kan använda tekniken för att utveckla verksamheten. Där är vi inte riktigt ännu, säger Roger Vilhelmsson.

Nu kan du även lyssna på Spotify, där du också hittar våra tidigare avsnitt.

Fakta: TechSverige

TechSverige är en bransch- och arbetsgivarorganisation för alla företag inom techsektorn, med uppdrag att tillsammans med medlemmarna skapa bästa möjliga villkor för en världsledande techsektor i Sverige.