Effektivisera och utveckla statlig verksamhet med stöd av tjänstedesign

ARBETSGIVARPODDEN Nu finns ännu ett avsnitt av Arbetsgivarpodden att lyssna till. Denna gång gästas vi av Caroline på Kronofogden och Susanne på Savvy Design. Ämnet vi samtalar om är tjänstedesign - vad är det och varför ska vi använda det i statliga verksamheter?

Tjänstedesign handlar om att utveckla tjänster och verksamhet genom att öka sin förståelse för sammanhanget man befinner sig i. Grundtanken är att man måste förstå de olika aktörerna, behov och förutsättningar i den kontext man verkar i för att kunna komma med bra lösningar. I podden samtalar vi om hur våra gäster valt att arbeta med tjänstedesign och deras erfarenheter av det.

Gästar oss i detta avsnitt gör Caroline Enevold, chef på kundutvecklingsenheten på Kronofogden och Susanne Lundmark, rådgivare inom tjänstedesign och behovsdriven utveckling samt medgrundare till Savvy Design Collaborative. Samtalsledare är Robert Cloarec

– Tjänstedesign handlar om att förstå vem man utvecklar för och sedan samutveckla tillsammans med den man utvecklar för, säger Caroline Enevold, chef på kundutvecklingsenheten på Kronofogden.

– Resultatet blir en träffsäker och relevant utveckling, man vet vad man ska göra och varför. Man har säkerställt att det finns ett problem som man löser och som betyder något för någon. Tjänstedesign är både ett utforskande och utvecklande arbetssätt, säger Susanne Lundmark, rådgivare inom tjänstedesign.

– Är det några som ska jobba med tjänstedesign utifrån kunders och samhällets behov så är det myndigheterna. Vi finansieras av skattebetalarna, det borde vara viktigast för oss av alla egentligen att utgå från det här, säger Caroline.

– Det finns en framdrift i tjänstedesignarbete som är strukturerat med sina steg och sina moment, sitt testande framåt. Om man involverar medarbetare i en tjänsteutveckling så finns det en framdrift som kan vara rätt snabb, jag vill tro att det bidrar med en effektivitet, säger Susanne

Nu kan du även lyssna på Spotify, där du också hittar våra tidigare avsnitt.

Tipsa oss!

Vad vill du höra mer om? Är det några särskilda ämnen du vill att vi ska ta upp i Arbetsgivarpodden? Har du nån gäst som du är lite extra nyfiken på och som har något spännande att berätta? Hör i så fall av dig till oss - mejla dina tips till webb@arbetsgivarpodden.se