Statligt mentorprogram ger självförtroende och nya nätverk

Bättre självförtroende. Ett nytt nätverk. Mer förståelse för svensk arbetsmarknad. Så beskriver några av adepterna vad Arbetsgivarverkets mentorprogram har betytt för dem.

Bild: Deltagare i Arbetsgivarverkets mentorprogram 2018-19.

Det var intensivt och lite sorgligt när den omgång av Arbetsgivarverkets mentorprogram för nyanlända akademiker som drog igång i september avslutades i veckan.

Intensiteten märktes framför allt under den ”speeddejting” som deltagarna genomförde där adepterna fick öva sina halvminuters långa hisspresentationer inför var och en av mentorerna. Ljudnivån var hög och skratten många.

Bild: Speeddejt på mentorträffen.

Förmiddagen innehöll också en utvärdering av programmet där adepterna berättade vad programmet har betytt för dem. Att få en person som lyssnar och att öva svenska med har betytt mycket för många. Ett ökat självförtroende, större förståelse för hur ens yrke fungerar i Sverige och tips på nya spår att gå för att hitta ett jobb är andra saker som adepterna tog upp som betydelsefulla.

En ögonöppnare

Även mentorerna berättade om att de har vuxit som personer och fått en större förståelse för adepternas situation.
– Den här tiden har varit en ögonöppnare för hur kämpigt många av dessa högutbildade personer har det här i Sverige. Frustrationen över att det tar så lång tid att få ett jobb är påtaglig, sa en av mentorerna.

Bild Mikael Sjöberg, generaldirektör för Arbetsförmedlingen.

GD på besök

Programmet avslutades med ett besök av Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg som berättade både om Sveriges behov av arbetskraft och om sin egen resa inom staten.
– Jag började min statliga bana på Regeringskansliet och insåg snart att det är speciellt att jobba i staten. Man får vara med och bygga det goda samhället och det är både intressant och roligt, sa Mikael Sjöberg.

Därefter fick alla deltagare till fanfar motta diplom ur generaldirektörens hand.

Bild: Två av deltagarna har fått sina diplom av Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingens generaldirektör.