Partsgemensamma snabbspår på Järvaveckan

Rådet för integration i arbetslivet, RIA presenterade på Järvaveckan parternas snabbspår och sin samverkan för att ta vara på kompetens.

Berit Müllerström, LO, Maria Mindhammar, Arbetsförmedlingen och Eva Liedström Adler, Arbetsgivarverket.

– Vi måste jobba sömlöst i åtgärderna för att integrera nyanlända -  där kan vi som parter bidra, sa Eva Liedström Adler, generaldirektör vid Arbetsgivarverket på Rias seminarium.

Eva Liedström Adler poängterade de statliga arbetsgivarnas roll och ansvar för kontakter på arbetsmarknaden till exempel genom att erbjuda praktikplatser och ställa upp som mentorer. Efter fyra år har över 8 000 personer deltagit i snabbspår för bland andra jurister, ekonomer, kockar, elektriker och lärare.

Noor Al Haj IbrahemHuvudläraren i naturvetenskapliga ämnen Noor Al Haj Ibrahem (bild till höger med dottern) berättade om sitt deltagande i snabbspåret och vägen till en legitimation som lärare. Vid seminariet deltog också Ibrahim Alkhaffaji, författare och journalist, Sara Antar, projektledare för SENNA-projektet med syfte att snabba på och underlätta etableringen av nyanlända apotekare, andre vice ordförande i LO Berit Müllerström från arbetstagarsidan i Ria och Maria Mindhammar från Arbetsförmedlingen. Adnan Habibija, LO, var moderator.  

Läs Noors erfarenhet från snabbspåren (Rias webbplats)