Olika kontorslösningar - hur skapar man en bra arbetsmiljö?

ARBETSGIVARPODDEN Nu finns ett nytt avsnitt av podden att lyssna på. Den här gången pratar vi om kontorslösningar med Trafikverket och Konkurrensverket – vad är det egentligen som gör att man väljer den ena eller den andra lösningen och vad är viktigt att tänka på när man gör en kontorsförändring? Lyssna gärna!

Temat för detta avsnitt är kontorsmiljöer. Vi pratar om vägen fram till beslut, genomförandet och får tips och råd på vad som är viktigt att tänka på när man gör en kontorsförändring. Gästar oss gör Bosse Johansson, nationellt ansvarig för aktivitetsbaserade kontor på Trafikverket och Karin Alling, personalansvarig på Konkurrensverket. Samtalsledare är Robert Cloarec.

Trafikverket, en myndighet med cirka 9500 medarbetare, sitter mestadels i aktivitetsbaserade kontor fördelade över hela landet. Första kontoret sjösattes 2015 och idag sitter ungefär hälften av medarbetarna i aktivitetsbaserade kontor. Konkurrensverket, med sina cirka 140 medarbetare, sitter i nya lokaler där medarbetarna fördelas på tre plan. Här sitter cirka två tredjedelar av medarbetarna i kontorslandskap med egen fast arbetsplats, övriga medarbetare har egna rum.

– Vi sitter i nya lokaler sen i somras och precis när vi flyttade in så samlade vi alla medarbetare till ett gemensamt möte där vi pratade om hur vi ville att det skulle fungera i våra nya lokaler, vad som är viktigt i vår kontorsmiljö, hur man ska jobba ostört och hur ska vi bemöta och prata med varandra i landskapet. Allt för att skapa en så bra arbetsmiljö som möjligt, säger Karin Alling.

– Även om tekniken idag möjliggör att vi jobbar var som helst så är det viktigt att mötas i verksamheten. Ett av våra mål med det aktivitetsbaserade arbetssättet är att vi ska ha ett förbättrat samarbete mellan våra olika verksamhetsområden och då är det också viktigt att man är på plats, annars får man inte den effekten. Tekniken ska stödja ett mobilt arbetssätt och där försöker vi göra det ännu enklare att jobba mobilt, säger Bosse Johansson.

Nu kan du också lyssna på Arbetsgivarpodden på Spotify, där finns också alla tidigare avsnitt.

Transkribering

Ta del av podden i textformat här.