Förtjänst och skicklighet – en styrka för en inkluderande rekryteringsprocess

ARBETSGIVARPODDEN Nu finns höstens första podd att lyssna på! Vi reder ut vad förtjänst och skicklighet är och pratar om hur vi rekryterar så att vi inte exkluderar de kandidater som har rätt kompetens. Lyssna gärna!

Gästar oss denna gång gör Mikael Klein, intressepolitisk chef på Funktionsrätt Sverige och Hedda Mann, chefsjurist på Arbetsgivarverket. I podden samtalar de om vad förtjänst och skicklighet är, hur vi hittar kompetensen och hur vi får en inkluderande rekryteringsprocess. Samtalsledare är Robert Cloarec.

– Regelverket kring förtjänst och skicklighet syftar till att motverka korruption. Man ska rekrytera den bästa, inte den bästa kompisen. Innebörden av skicklighetsbegreppet är utbildning, erfarenhet och personlig lämplighet. Vad man väljer att fylla dessa med är det arbetsgivaren som avgör utifrån de behov som verksamheten behöver, förklarar Hedda Mann.

– Rekrytering handlar om en långsiktig strategi för hur sammansättningen totalt sett ser ut på arbetsplatsen. En mångfald berikar, inte bara ur ett humanistiskt perspektiv, utan man blir bättre på problemlösning och mer produktiv än en homogen arbetsgrupp med likvärdiga erfarenheter, säger Mikael Klein.

– Reglerna i sig är det inget fel på, det är vad man fyller dem med för innehåll. Reglerna är ju till för att motverka korruption så att den med den bästa kompetensen ska få jobbet, säger både Hedda och Mikael i podden.

Nu kan du även lyssna på Spotify, där du också hittar våra tidigare avsnitt.

Transkribering

Ta del av podden i textformat här.