Webb-tv: "Tillit är en färskvara"

Om att välja tillit och vikten av att våga misslyckas pratade Tilde Björfors, grundare och cirkusdirektör för Cirkus Cirkör, vid Arbetsgivarverkets "Frukostseminarium för chefer - tillit en möjliggörare" som hölls i oktober.

Bild på Tilde Björfors, cirkusdirektör på Cirkus Cirkör (png).Tre frågor till Tilde Björfors

Vad finns det för likheter mellan att leda en cirkus och att leda en myndighet?
– Om man ser på orden ledarskap, entreprenörskap och medarbetarskap handlar de faktiskt om att skapa något och det är vad som krävs i att utveckla en föreställning också. Att skapa handlar om att göra något nytt, något som inte har gjorts förut vilket ledare ofta får göra när det gäller förändring, inte minst på myndigheter. Att etablera och leda en verksamhet och att utveckla en föreställning liknar varandra. Det är samma redskap som behövs. Det är inte meningen att myndighetschefer ska bli konstnärer men att se kraften i konsten och förmågan att skapa.

Ni har en så hög nivå på artisteriet i er verksamhet att det är lätt att tänka att det inte går att göra något bättre, men förväntningarna är säkert höga från publiken. Hur jobbar ni med medarbetarna för att möta dessa förväntningar?
– Jag har lärt mig att för att kunna toppa det vi har gjort tidigare går det inte att leva på gamla meriter utan vi måste våga gå där vi inte har gått förut. När vi har gjort något som vi har gjort tidigare då har det blivit bra, men det är när vi har gjort något nytt som det har blivit succé. Det är viktigt att det vi gör känns viktigt och gå tillbaka till grundmotivationen hela tiden, vårt mål är att förändra världen genom nycirkus.

Vilken betydelse har tillit i er verksamhet?
– Utan tillit skulle vi aldrig ha kommit dit där vi är idag. Hade jag drivits av att ha kontroll hade vi inte utvecklats. Tillit är en färskvara, något som jag måste bestämma mig för varje dag, i varje möte och som jag måste välja om och om igen. Det gäller att hitta balansen mellan kontroll och tillit, att ha en organisation för att skapa tillit. Tillsammans kan vi skapa mer än vi någonsin kan göra på egen hand.

Tilde Björfors

Tilde Björfors, grundare till Cirkus Cirkör och numera cirkusdirektör, konstnärlig ledare och regissör. Sedan 2005 är hon professor i nycirkus vid Danshögskolan i Stockholm. Hon forskar i att överskrida gränser i gränsöverskridande verksamheter och forskningsprojekt. Tilde har konsekvent använt den konstnärliga processen och cirkusdisciplinerna som inspiration för Cirkus Cirkörs företagsstruktur och i hennes ledarskap av Cirkus Cirkör. Tilde har mottagit ett trettiotal priser för sitt progressiva ledarskap bland annat Framtidens Ledare.