Fakta om staten

Välkommen till Arbetsgivarverkets statistiksidor om staten. Här får du information om statens verksamhetsområden och dess medarbetare.

Fakta om staten presenterar statens verksamhet i siffror inom flera olika områden. Syftet är främst att ge faktaunderlag för dem som arbetar i eller med statlig verksamhet.

Statistiken presenteras oftast visuellt i diagram med förhoppningen att det ska ge bra överblick över datamängder som ofta är stora och komplexa. Diagrammen är interaktiva, vilket innebär att du själv kan välja vad du vill titta på. Du kan till exempel göra urval från den totala statistiken och titta på delar av den.

Fakta om staten innehåller även flera av Arbetsgivarverkets rapporteringar, dit hör till exempel Kompetensbarometern som redovisas två gånger per år. Det innebär att diagrammen, med tillhörande analys och kommentar, uppdateras med jämna mellanrum. Diagrammen förändras alltså i takt med att nya data läggs in.

Fakta om staten är under utveckling och vi bygger successivt ut med nya presentationer. Vi arbetar också med att göra statistiken mer tillgänglig. Nyare redovisningarna kompletterar vi med tabeller för dig som har svårt att läsa diagram. Vi arbetar löpande med förbättringar och den tillgängliga informationen kommer att utökas kontinuerligt.

Snabba fakta om anställda i staten 

  • Antal anställda: 275 285
  • Andel kvinnor: 53 procent
  • Andel chefer: 7 procent
  • Snittålder: 45 år
  • Snittlön: 39 900 kronor
  • Staten utgör 5,5 procent av den totala arbetsmarknaden i Sverige

 

Kontakt

Har du frågor eller vill du veta mer om statistiken på de här sidorna?

Kontakta oss gärna via e-post.