Regeringsuppdrag: Praktik i staten
Regeringen har beslutat att förlänga regeringsuppdraget till myndigheter till och med 31 december 2023 om att tillhandahålla praktikplatser för nyanlända arbetssökande samt personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga.
Här finns råd och stöd till dig vars myndighet har i uppdrag att tillhandahålla praktikplatser till vissa grupper. De myndigheter som omfattas av uppdraget finns listade i respektive uppdrag, se länkar nedan.
Praktikplatser för nyanlända
Det ena uppdraget innebär att myndigheterna tillsammans ska tillhandahålla 1000 praktikplatser per år för nyanlända. Tanken med praktiken för nyanlända är att de ska få möjlighet att utveckla sina kunskaper i svenska, få ett ökat nätverk samt få kunskap om arbete på statliga myndigheter. Praktiken ska kunna kombineras med andra insatser, till exempel utbildning i svenska för invandrare.
Praktikplatser för personer med funktionsnedsättning
Det andra uppdraget innebär att myndigheterna tillsammans ska tillhandahålla 1000 praktikplatser per år för personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga. Genom praktiken ska praktikanterna få erfarenhet av arbete inom statliga myndigheter.
Vad ska myndigheten göra?
Myndigheterna har ansvar för att se över sin verksamhet och kartlägga var det kan finnas möjlighet att skapa praktikplatser och sedan ställa dem till Arbetsförmedlingens förfogande. I dialog med myndigheten hjälper sedan Arbetsförmedlingen till att matcha praktikplats med praktikant.
Varje myndighet har en regional kontaktperson på Arbetsförmedlingen som man kan diskutera det övergripande upplägget med. Om det inte redan finns en etablerad kontakt nås denna via Arbetsförmedlingens kundtjänst på 0771-416 416. Arbetsgivare kan välja ordinarie köval för arbetsgivare. Alla arbetsförmedlare som svarar på den linjen ska vara uppdaterade och förberedda.
Myndigheterna ska också redovisa praktikplatser och upplägg för Statskontoret.
Vad gör Arbetsgivarverket?
Vi ansvarar för information, rådgivning och utbildning inom vårt område, det vill säga arbetsgivarfrågor. Vi för också en diskussion med facken på en central nivå.
Vad gör Arbetsförmedlingen och Statskontoret?
Arbetsförmedlingen informerar om praktikinsatser och vilka krav som finns på myndigheterna. Arbetsförmedlingen har också ansvar för att, i dialog med myndigheten, matcha praktikplatser med praktikanter. Arbetsförmedlingens ordinarie regionala organisation för nationella arbetsgivare samordnar praktikplatserna.
Statskontoret följer upp och redovisar hur uppdraget går. Mer om uppföljningarna kan du läsa på Statskontorets webbplats: Statskontorets redovisning av praktikuppdragen maj 2019