Statlig arbetsrätt för universitet och högskolor
Beskrivning
Delegeringen av arbetsgivaransvaret ställer höga krav på kunskaper inom det arbetsrättsliga området. Kursen utgår från ett statligt arbetsgivarperspektiv och ger grundläggande kunskaper om de arbetsrättsliga regler som gäller inom statsförvaltningen generellt med ett särskilt fokus på hur dessa bestämmelser ska tillämpas vid statliga lärosäten. Syftet är att deltagarna ska få övergripande kunskap och förståelse för sambandet mellan lagar, kollektivavtal och det enskilda anställningsavtalet.
Det är inte en fördjupningskurs i arbetsrätt utan en översikt med tydligt fokus på den statliga särregleringen. Dispositionen följer arbetsgivarens hantering av en anställning från rekrytering, till insatser under anställningen och avslut av anställning. Utbildningen består av presentationer, gruppövningar och diskussioner ofta utifrån aktuella fall.
Kurslängd
2 dagar den 7 och 14 november 2023
Innehåll
- Arbetsgivarens förhandlingsskyldighet, tolkningsföreträde - MBL och samverkansavtal
- Översiktligt om att ingå kollektivavtal - särdrag inom staten
- Arbetsskyldighet
- Grundläggande om att ingå anställning i staten samt specifikt hos lärosäten
- Särskilda anställningar vid lärosäten
- Upphovsrätt
- Disciplinpåföljd
- Bisysslor
- Uppsägning vid 68 år
- Den problematiske arbetstagaren - uppsägning på grund av personliga skäl samt avsked mm.
Målgrupp
Personalchefer, personalhandläggare som arbetar med arbetsrättsliga frågeställningar enligt ovan samt jurister som arbetar med arbetsrättsliga frågor och/eller vill lära sig med om de arbetsrättsliga reglerna inom den statliga sektorn.
Ansvarig
Carl Durling
Kursavgift
2 800 kr