arbetsgivarverket.se

Jobba Statligt

”Jag bidrar till den tekniska utvecklingen i samhället”

Hennes jobb är som ett detektivarbete och hon får se ny teknik varje vecka. Det gillar patentingenjören Ebba Knutsson som jobbar på Patent- och registreringsverket, PRV.

Berätta kort vad du jobbar med.

– Jag jobbar som patentingenjör inom medicinteknik på PRV vilket innebär att jag granskar nya uppfinningar och avgör om de ska få ett patentskydd. Det gör jag genom att söka i stora databaser där all patentskyddad och annan teknik finns. Det är verkligen ett detektivarbete för att hitta de bästa dokumenten. Just inom medicinteknik handlar det om allt från röntgensystem till EKG-elektroder. Det är oftast inte en helt ny produkt utan en utveckling av något som redan finns. Ett patent innebär att du får ensamrätt på att tillverka, sälja eller importerna en produkt i Sverige och det gäller i max 20 år.

Vad har du för utbildning och vad har du gjort tidigare?

– Jag har en civilingenjörsexamen i medicinteknik med inriktning på signalbehandling och statistik från Lunds Tekniska Högskola. När jag gick ut våren 2017 sökte jag jobbet på PRV och började här på hösten samma år.

Vad lockade dig att söka ditt nuvarande jobb?

– Eftersom jag gillar att lära mig nya saker och inte vill bli specialist kändes det kul att få jobba på en plats där man får se ny teknik varje vecka. Det var också lockande med introduktionen. Jag fick gå ett 18 månader långt utbildningsprogram där man lär sig om patent och får en bra ingång till arbetet. Det gillade jag jättemycket.

Vad betyder det för dig att ditt jobb är statligt?

– Som patentingenjör får jag hela tiden jobba med nya idéer och att jobba med det på PRV innebär att jag bidrar till att stärka Sveriges tillväxt och den tekniska utvecklingen i samhället.

Vad uppskattar du mest med ditt jobb?

– Att veckorna är olika, jag vet aldrig vilka problem jag kommer att ställas inför eller vilken teknik jag kommer få se. Dessutom har vi flexibla arbetstider vilket gör att det går bra att kombinera arbetet med fritiden. Vi sitter centralt i Stockholm vilket också är ett plus.

Fakta: PRV

Patent- och registreringsverket, PRV, är Sveriges myndighet för immaterialrätt. Myndighetens uppdrag är att skydda innovationer med hjälp av patent, design- och varumärkesskydd.

Jobba på PRV

Jag vill hitta mitt drömjobb!

Vill du veta mer om hur det är att jobba som ingenjör i staten?