arbetsgivarverket.se

Jobba Statligt

Bengt: ”Det är en bonus att få göra något för det allmännas bästa”

Efter en lång karriär inom finansbranschen tog Bengt Svelander klivet in i en ny värld när han blev kapitalförvaltningschef på Kammarkollegiet. Att jobba för det allmännas bästa tycker han ger en skön ”feel good-känsla”.

Berätta kort vad du jobbar med!

– Jag är kapitalförvaltningschef på Kammarkollegiet som förvaltar ungefär 200 miljarder åt organisationer, myndigheter och stiftelser med statlig eller kyrklig anknytning. Vi placerar primärt i räntor, aktier och fastigheter och hjälper även organisationerna med kanslitjänster som redovisning och bokslut. På min avdelning är vi drygt 30 personer.

Vad har du för utbildning och vad har du jobbat med tidigare?

– Jag har en examen i ekonomi från Uppsala universitet och fram till nu har jag jobbat i privat verksamhet inom den finansiella sektorn i hela mitt liv. Nu senast var jag vd för Nykredit Sverige, en dansk bank där jag etablerade en svensk filial. Tidigare har jag bland annat varit på Nordea, drivit en egen hedgefond och varit vd för Danske Bank i Sverige.

Vad lockade dig att söka ditt nuvarande jobb?

– Kammarkollegiet är en av de största aktörerna i Sverige inom obligationshandel, vilket jag sysslade med i ett av mina tidigare jobb. Så jag har alltid känt till myndigheten och sett det här som ett av de finaste jobb man kan ha. Då tänkte jag inte så mycket på att Kammarkollegiet är en myndighet och hade ingen aning om dess övriga verksamhet. Den här tjänsten passade mig väldigt bra kunskapsmässigt och det var bra tajming. Nu när jag har jobbat i ett år har jag lärt mig otroligt mycket om att bedriva statlig verksamhet och det är jätteintressant att höra om den breda verksamhet som Kammarkollegiet bedriver. Det är en ny värld för mig och det är väldigt spännande.

Vad uppskattar du mest med ditt jobb?

– Att det är intellektuellt utmanande i en miljö med mycket trevliga och kompetenta kollegor.

Vad betyder det för dig att ditt jobb är statligt?

– Det betyder att jag är med och bidrar, att jag får påverka även om det är i det lilla. För mig är det en bonus att göra något för det allmännas bästa, det ger en skön ”feel good-känsla”.

Fakta: Kammarkollegiet

Kammarkollegiet har 35 uppdrag från regeringen. Myndigheten effektiviserar den offentliga förvaltningen genom att ingå ramavtal, auktoriserar tolkar och för allmänhetens talan i miljöprocesser. Kammarkollegiet fastställer resegarantier och försäkrar hela den statliga verksamheten i Sverige, samt förvaltar nästan 200 miljarder åt organisationer, myndigheter och stiftelser med statlig eller kyrklig anknytning.

Jobba på Kammarkollegiet

Jag vill hitta mitt drömjobb!