Praktikplatser

Som praktikant är du inte anställd, men du ska genom arbetsuppgifter, arbetsplats och kollegor få en känsla av hur det är att jobba statligt. Vissa saker skiljer sig jämfört med hur det är att vara anställd på arbetsplatsen.

Arbetstid

I många fall har du kanske fått din praktikplats via Arbetsförmedlingen och beroende på hur det upplägget ser ut kanske du inte har praktik på heltid, utan gör fler saker vid sidan av praktiken, såsom att lära dig svenska eller gå en utbildning via Arbetsförmedlingen. 

Som praktikant får du inte, till skillnad från en anställd, lön från myndigheten. Däremot betalar Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan ut en särskild ersättning till dig när du går på praktik

Arbetsuppgifter

Som praktikant är du inte anställd vilket innebär att dina arbetsuppgifter ser annorlunda ut. Du kommer att få prova på olika uppgifter, men du kommer till exempel inte kunna handlägga ärenden och delta i myndighetens beslut. Myndigheten som anordnar praktikplatsen är ansvarig för din arbetsmiljö. I just den bemärkelsen finns det inte någon skillnad jämfört med myndighetens anställda personal. Oavsett hur din praktik ser ut är det viktigt att du precis som anställda tar chansen och påverkar din arbetssituation och praktik, visar intresse och frågar om saker som du undrar över.

Kvinna med dator.

Handledare

Från första dagen ska du ha en handledare som hjälper dig på arbetsplatsen och berättar hur det är att jobba statligt. Du kan alltid vända dig till din handledare om du har några frågor eller funderingar.