Foto: Erik Särnholm, Länsstyrelsen i Dalarnas län

Erik Särnholm, Länsstyrelsen i Dalarnas län

Titel: Programkoordinator för Energiintelligent Dalarna
Utbildning: Civilingenjör, miljö- och vattenteknik
Tidigare arbeten: IVL Svenska Miljöinstitutet

Berätta lite om ditt arbete!

– Jag arbetar som koordinator för Energiintelligent Dalarna, ett projekt för energieffektivisering och användning av hållbara energislag i länet. I projektet samarbetar Länsstyrelsen med näringsliv och föreningar och ger stöd och råd för energieffektiviseringar. Jag jobbar också med länets energi- och klimatstrategi och med Dalarna som ett pilotlän för grön utveckling. Som pilotlän testar vi bland annat nya metoder som andra län sedan kan dra nytta av.

I mitt dagliga arbete ingår en hel del skrivande och koordinering av möten. En viktig del är också att hålla presentationer för olika intressenter i Energiintelligent Dalarna och att delta i andra former av samverkan.

Jag skulle absolut kunna tänka mig att jobba med energifrågor inom industrin i framtiden.

Vad är roligast i ditt jobb?

– Jag tycker om att vara ute och prata inför folk, att sprida information och på det sättet vara med och påverka. Det är också kul att kunna bidra med erfarenheter från mitt tidigare arbete som konsult inom energieffektivisering, inte minst i arbetet med energi- och klimatstrategin. Jag känner att verksamhetens mål stämmer överens med mina egna åsikter och uppskattar de trevliga kollegorna här.

Hur ser du på att arbeta i staten?

– Inom privat sektor tror jag ofta att man hamnar i en defensiv roll i förhållande till regelverk och liknande som man har att förhålla sig till. I staten tycker jag att det finns en helhetssyn som jag uppskattar. Sedan känner jag också att det man säger får stor betydelse, på ett annat sätt än om man till exempel skriver en forskningsrapport.

Vad fick dig att söka dig till Länsstyrelsen?

– Att jag sökte mig till Falun berodde mycket på familjesituationen. Vi väntar just vårt andra barn och ville slippa pendla. Tidigare reste jag mellan boende i Uppsala och arbete i Stockholm. Arbetsuppgifterna här lät också intressanta. Jag har tidigare arbetat som konsult och att nu arbeta inom Länsstyrelsen ger många nya perspektiv.

Vad är viktigt för att göra ett bra jobb i din roll?

– I rollen som koordinator för Energiintelligent Dalarna tror jag det är viktigt att ha lätt för att ta människor och att knyta kontakter, eftersom vi arbetar mycket med nätverkande. Att kunna prata inför folk är också viktigt, liksom att uttrycka sig bra i skrift. Man måste ha god samarbetsförmåga. Sedan är det naturligtvis viktigt med ett starkt engagemang för energifrågor.

Vad gör du om fem-tio år?

– Just nu beror det mycket på familjesituationen, men jag skulle absolut kunna tänka mig att jobba med energifrågor inom industrin i framtiden. Det skulle ge mig erfarenhet från tre olika ben av energisektorn, eftersom jag tidigare arbetat som konsult och nu jobbar inom staten.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Vi har ett barn på två år och två månader och väntar snart ett till, så familjen tar mycket tid. Annars gillar jag att springa och dansa lindy hop. På vintern åker jag gärna långfärdsskridsko och skidor.

Fakta om Länsstyrelsen i Dalarnas län

  • Länsstyrelsen ansvarar för att beslut från riksdagen och regeringen genomförs i länet. Uppdraget är att arbeta för utveckling där miljö, tillväxt och goda levnadsvillkor går hand i hand, alltså en hållbar utveckling i länet. Rollen som samordnare och utvecklare i länet är viktig. Bland Länsstyrelsens verksamhetsområden finns djurskydd, regional tillväxt, företagsstöd, hållbar samhällsplanering, energi och klimat, kulturmiljö, skydd mot olyckor och krisberedskap, naturvård, miljöskydd, lantbruk, landsbygdsutveckling, jämställdhet och integration. Länsstyrelsen i Dalarnas län har cirka 240 anställda och Maria Norrfalk är sedan 2007 landshövding.